Als je je diensten wilt aanbieden als onthaalouder (onthaalmoeder, begeleider in de gezinsopvang) moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Niet iedereen kan zich zomaar onthaalouder noemen. Onthaalouder worden, hoe doe je dat? Onderstaand een overzicht van de eisen.

1. Onthaalouder worden: Welke opleiding heb je nodig?

Je volgt een module van 20u ‘Kennismaken met de gezinsopvang’. Beschik je over een diploma van de opleiding Kinderzorg of Begeleider in de Kinderopvang (Specialisatiejaar BSO of volwassenenonderwijs), of haalde je het einddiploma secundair in Sociale en Technische Wetenschappen of Gezondheids- en Welzijnswetenschappen, of Jeugd- en Gehandicaptenzorg (TSO), dan is deze module voldoende om te kunnen starten. Ook bepaalde opleidingen in het hoger onderwijs komen in aanmerking natuurlijk.

Raadpleeg voor meer informatie over de benodigde kwalificaties de site van Kind en Gezin.

Volgde je geen gerichte opleiding in kinderzorg of jeugd- en gehandicaptenzorg, dan is er voor jou de bijkomende module van 20u ‘Werken in de gezinsopvang’. Die je kan volgen in bepaalde erkende centra voor volwassenonderwijs (CVO).

Belangrijk: Momenteel is een diploma of kwalificatie nog niet vereist. Je kan je opleiding voltooien terwijl je werkt, want tegen 1 april 2024 moet iedereen die onthaalouder is de nodige opleidingen gevolgd hebben.

2. Hoe oud moet je zijn en welke taal moet je spreken?

Je moet als onthaalouder 18 jaar of ouder zijn en vloeiend Nederlands kunnen spreken met de kinderen en de ouders. Heb je geen diploma gehaald aan een Nederlandstalige onderwijsinstelling, dan is een attest van kennis van de Nederlandse taal noodzakelijk. Raadpleeg voor meer informatie over de taalvereisten de site van Kind en Gezin.

3. Wat is een uittreksel uit het strafregister?

Wil je onthaalouder worden, dan moet je een uittreksel uit het strafregister (vroeger een ‘attest van goed gedrag en zeden’ genoemd) kunnen voorleggen. Simpel gezegd bewijst dit uittreksel dat je geen strafblad hebt. Voor activiteiten met minderjarigen is een uittreksel model 596-2 nodig (dit werd vroeger kortweg ‘model 2’ genoemd).

Je kan dit uittreksel gratis aanvragen bij de gemeente, vaak via het e-loket van je gemeente. Kijk voor meer informatie op ‘Hoe vraag ik een uittreksel uit het strafregister aan‘.

Omdat de opvang in je eigen huis zal plaatshebben dienen ook alle gezinsleden en andere huisgenoten boven de 18 jaar uittreksel uit het strafregister te bezitten.

4. Welke attesten moet je nog halen?

Als onthaalouder moet je ook een attest van kennis van levensreddend handelen bij kinderen hebben. Dit is een specifiek EHBO-diploma voor hulp aan kinderen dat om de drie jaar vernieuwd moet worden. Op de website van Kind en Gezin vind je de opleidingsorganisaties die zo’n attest mogen uitreiken.

Zelf moet je ook medisch geschikt zijn om kinderopvang te organiseren. Een attest van medische geschiktheid is dus ook een vereiste om je als onthaalouder te vestigen. Best laat je een attest opmaken door je huisarts.

5. Aan welke vereisten moet je huis voldoen?

Je huis moet ruim, veilig en kindvriendelijk zijn. Dat betekent rookvrij, voldoende verlicht en verlucht, zo mogelijk met een omheinde tuin zodat de kinderen kunnen buiten spelen. Raadpleeg de organisator gezinsopvang om je huis te laten checken zodat je eventueel de nodige aanpassingen kan doen.

6. De rol van de organisator gezinsopvang

Je kan als zelfstandige onthaalouder aan de slag, in dat geval ben je zelf de organisator kinderopvang. Je kan je ook aansluiten bij een organisator kinderopvang. Dan wordt je titel kinderbegeleider gezinsopvang (de vroegere ‘aangesloten onthaalouder’).

De organisator kinderopvang (vroeger ‘dienst voor onthaalouders’) zorgt voor begeleiding, houdt toezicht op de kwaliteit, en handelt het grootste deel van de administratie af. Ook bemiddelt een organisator kinderopvang tussen ouders en onthaalouders als er problemen zijn. Hoe je een organisator kinderopvang in je regio kan vinden kan je lezen op de site van Kind en Gezin.

Ben je al ingeschreven als onthaalmoeder en zoek je kinderen om op te vangen? Zoek dan via Sitly naar ouders die opvang zoeken bij jou in de buurt.


Ben je op zoek naar babysitwerk of onthaalgezinnen? Registreer je dan gratis op Sitly en krijg toegang tot alle profielen!